Η πόλη ειδικότερα στο παλιό τμήμα της αποτελεί έναν απο τους θησαυρούς της Ελλάδας, ένα παράδειγμα της αρχαίας βυζαντινής και βενετσιάνικης τέχνης που ξέρει πως να σας γοητεύσει με την εναλλαγή απο μικρά σοκάκια και μεγάλες πανοραμικές τοποθεσίες.
Η παλιά πόλη οριοθετήται απο τα δύο αρχαία φρούρια που με τα ιστορικά τους τείχη την περιβάλλουν. Φθάνοντας στο λιμάνι με το πλοίο ο αέρας της θάλασσας γεμάτος απο υγρασία δημιουργεί μια εικόνα αβέβαιη της πόλης της Κέρκυρας αποκαλύπτωντας μόνο απο κοντά τον ομογενή όγκο της απο παλιά σπίτια.
Η παλιά πόλη της Κέρκυρας δημιουργήθηκε στην αρχαιότητα σε μια περιορισμένηπεριοχή ανάμεσα στα δύο φρούρια και καθώς στο παρελθόν αυξήθηκε ο πληθυσμός αύξησε στην πορεία της ιστορίας την κατασκευή σπιτιών με περισσότερους ορόφους.
Τα κτίρια το ένα δίπλα στοάλλο δημιουργήθηκαν απο πέτρα χωρίς να χρησιμοποιηθεί μπετόν με ξύλινες σοφίτες και κεραμίδια φτιαγμένα στο χέρι.
Ευτυχώς τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου είναι ελάχιστα έτσι η γοητεία και η ατμόσφαιρα της παλιάς Κέρκυρας παρέμειναν άθικτα κατορθώνοντας να χαρίσει στους επισκέπτες την ρομαντική εικόνα περασμένων χρόνων.
Το νησί της Κέρκυρας εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης στη Μεσόγειο τράβηξε στο πέρασμα των αιώνων το ενδιαφέρον πολλών κατακτητών που δεν παρέλειψαν να αφήσουν τα αποτυπωματά τους στην αρχιτεκτονική της πόλης.
Μαγεύουν τον τουρίστα όχι μόνα τα ίδια τα κτίρια αλλά το σύνολο τους και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται μετά την δύση.
Θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία να περάσετε ώρες για να περπατήσετε σε ένα πραγματικό λαβύρινθο απο μικρά καντούνια ψάχνοντας με περιέργεια όπως τα παιδιά για την ανακάλυψη μυστικών για να κρατήσετε σαν ανάμνηση απο τις διακοπές στην Κέρκυρα.
Η πιο παλιά και γοητευτκή συνοικία της παλιάς πόλης είναι το Καμπιέλλο όπου θα περπατήσετε στα στενά καντούνια με ψηλά κτίρια, σκαλιστά πηγάδια, γραφικές πλατείες, περίτεχνα μπαλκόνια.
Ανάμεσα στο Καμπιέλλο στα βόρεια του ιστορικού κέντρου και η συνοικία Σπηλιά πιο νότια υπάρχει η οδός φιλελλήνων όπου στο νούμερο 18 στεγάζεται το παλαιότεροκτίριο (1497). 
Λέγεται μάλιστα ότι το μπαλκόνι είναι ίδιο με εκείνο της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου.
Περπατώντας πάνω κάτω στους δρόμους της Κέρκυρας θα σας δωθεί η εντύπωση ότι βρίσκεστε σε ένα είδος μουσείου με ανοιχτή οροφή, αλλά κάθε τόσο που φαίνεται η θάλασσα ανάμεσα στα κτίρια θα σας επαναφέρει στην πραγματικότητα και θα σας θυμίσει οτί το παλιό τμήμα της πόλης είναι ζωντανό και όχι κάτι τεχνητό για να μαγέψει τους τουρίστες. 

(Πηγή)